Stephen King, korku romanı yazarı olarak bilinse de, son 20 yıldır farklı türlerde yazdığı eserler yine şaheserler olarak okunuyor ve dizi film uyarlamaları yapılıyor. “Enstitü” romanı da yine sıra dışı bir konuya parmak basmış.

Podcast seviyorsanız, hangi platformu kullanıyorsanız kanalıma abone olmayı unutmayınız 🙂 Podcast kanallarım:
Youtube Kanalım: https://www.youtube.com/suleymansonmez 
Spotify Podcast için tıklayınız.
iTunes Podcast için tıklayınız.
Google Podcast için tıklayınız.

ABD’nin Maine eyaletinde geçen kitapları arasındaki çapraz bağlantıları takip etmek ayrı bir keyiftir. Shine, O, Kara Kule, 22/11/63, Yeşil Yol, Mahşer,  vb.

Enstitü kitabı kalınca bir cilt olmasına karşın yine yazdığı Kubbenin Altında romanına göre ince sayılabilir. 615 sayfa.

Stephen King romanlarında aradığımız en güçlü öğeyi buluyoruz. Hikayede olma, dünyadan kopup giderek çocukların dramına ortak olma. Kitabın belki en büyük başarısı her yıl dünya çağında kaçırılan, evden kaçan ve zor şartlara düşen çocuklara dikkati çekebilmesi.

Bunun yanı sıra baktığınızda bir Shining Medyum değil hatta “O” hiç değil. O denli büyük bir eser yok karşımızda. Kara Kule’nin çok katmanlı, çok boyutlu zenginliği de yok ama onu topluma yayan Yeşil Yol serisindeki samimiyet var.

Kolay okunuyor mu? İlk 70 sayfa sonrasını geçip ara vermiştim, meğer kalanı su gibi akıyormuş. Çok akıcı fakat bazı yerler gereksiz uzatılmış. Buna rağmen iki günde okuması bitti.

Enstitü Kitabı Konusu

Spoiler sürpriz bozan, yapmadan bir özet vermek gerekirse ABD’de her yıl 800.000 çocuk kayboluyor. Genel ABD nüfusunun 330 milyon civarında olduğunu düşünsek bile çok çok fazla. Bu çocukların bir kısmı eve geri geliyor, bir kısmı evden kaçıyor ve bin bir zorlukla yaşıyor. Ama bir kısmının ne olduğu asla bulunamıyor.

Aklınıza gelenleri biliyorum çok ürpertici bir tablo, organ mafyası, insan köleliği, cinsel istismar… Düşünmesi bile dehşet verici.

Enstitü kitabı kalınca bir cilt olmasına karşın yine yazdığı Kubbenin Altında romanına göre ince sayılabilir. 615 sayfa. Enstitü,Stephen King,Roman,Telepati,Telekinezi Stephen King - Enstitü Roman

Kitabın ana kahramanlarından birisi eski bir polis, Tim bir yolculukta bilet iadesi ve artı para ile indiği uçakla büyük bir olayda yer alacağı macera başlıyor. Bekçilik işi için küçük bir kasabada göreve başlaması sürecini birlikte görüyoruz.

Hikayenin kahramanı Luke Ellis ise üstün zekalı on iki yaşlarında bir çocuk. O denli zeki ki, üniversiteye devam etmesi konuşuluyor.

Luke’un ailesi ile görmezden gelmeye çalıştıkları bir yönü de var ki, bazen yanındaki pizza kutusu gibi nesnelerin hareket ediyor oluşu.

Macera hızlı ve ard arda gelen sarsıcı olaylarla akıyor. Bir film uyarlamasının geleceğine kesin gözüyle bakıyorum.

Stephen King kitapla ilgili soruları studyoda yanıtlıyor.

Stephen King’in Web sitesindeki kitap sayfası
https://stephenking.com/works/novel/institute.html

Enstitü Basın Bülteni Kitap tanıtımı ve Künye

Minneapolis’in sakin banliyölerinden birinde yaşamakta olan Luke Ellis, bir gece yarısı evine giren davetsiz misafirler tarafından kaçırılır. Luke, penceresi olmayan fakat tıpkı kendisininkine benzeyen bir odada gözlerini açar. Ve kapısını açıp dışarı çıktığında onun gibi özel yetenekleri yüzünden buraya getirilen birçok çocuğun odalarının sıralandığını görür. Enstitü… Özel yeteneklere sahip çocukların tutulduğu bir hapishane, onlardan adeta intikam almaya yemin etmiş bir müdür ve insafsız personelin acı dolu yuvası. Burada vicdan azabı yok. Burası girişi olan ama çıkışı olmayan bir cehennem…

Sayfa Sayısı: 616
Altın Kitaplar

Enstitü kitabı kalınca bir cilt olmasına karşın yine yazdığı Kubbenin Altında romanına göre ince sayılabilir. 615 sayfa. Enstitü,Stephen King,Roman,Telepati,Telekinezi Stephen King - Enstitü Roman

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.